Blog

AVOKADAS – KETO SUPER VAISIUS

in STRAIPSNIAI

Avokadas – tropinis vaisius, jau atradęs savo vietą daugelio iš mūsų virtuvėse. Šis vaisius pasižymi minkšta, riebia tekstūra, tinka ne tik pagardinti patiekalus, salotas bei kokteilius, jis yra ypatingai naudingas žmogaus sveikatai! Avokadas yra riebus ir pasižymi itin mažu angliavandenių kiekiu, tad puikiai tinka KETO mitybos metu. Iš tikrųjų avokadas – KETO superžvaigždė!

AVOKADO NAUDA

Avokaduose yra skaidulų, vario, folio rūgšties bei kalio ir kitų mineralų. Jis taip pat pasižymi vitaminų A, C, E, K ir B grupės vitaminų B1, B2, B3, B5 ir B6, skatinančių medžiagų apykaitą, smegenų bei širdies veiklos gerinimą, gausa. Avokadai nestokoja cinko, geležies, mangano bei magnio ir nepasižymi angliavandenių, natrio ir cholesterolio kiekiu.

Avokadas – neatsiejama ketogeninės mitybos dalis. Nenuostabu, jog šis vaisius yra pripažįstamas vienu iš sveikiausių vaisių visame pasaulyje!

Dėl didelio kalio kiekio (šio mineralo avokaduose yra net daugiau, nei bananuose!), avokado vartojimas gali padėti kontroliuoti aukštą kraujospūdį. 

1/5 avokado sudaro skaidulos, tad avokadas – tikras pagalbininkas sutrikusiam virškinimui gerinti. Šis vaisius taip pat pasižymi uždegimo mažinimu bei antioksidantinėmis savybėmis. 

Taip pat avokadas skatina odos ir plaukų regeneraciją, padeda kovoti su raukšlėmis, tad šviežią avokadą galima vartoti veido kaukėms pasigaminti. 

Šis vaisius teigiamai veikia smegenis ir nervų sistemą, padeda išvengti vėžio, mažina artrito simptomus bei saugo kepenis nuo riebalų kaupimosi ir pasižymi dar daugeliu organizmui naudingų savybių. 

Dar vienas avokado privalumas – padeda palaikyti norimą svorį. Atliktų tyrimų duomenimis, žmonės, kurie į savo maisto racioną įtraukė avokadą, jautėsi sotūs ilgiau, nei tie, kurie to nepadarė, todėl išvengė noro užkandžiauti ir suvartojo mažiau kalorijų. 

KAIP VALGYTI AVOKADĄ?

Avokadas valgomas tuomet, kai yra gerai sunokintas. Paspaudus vaisių, jame turėtų likti duobutė. Avokado skonis labiausiai atsiskleidžia jį valgant žalią: gaminant užtepėles, padažus, tokius kaip avokadų majonezas, salotas, įvairius kokteilius ar valgant neapdorotą vaisių. Jį taip pat galima kepti aliejuje ar orkaitėje, į vidų įmušant kiaušinį, gardinant troškinius ar pan.

Prapjovus vaisių, jis gali būti šiek tiek patamsėjęs, tačiau sunerimti nereikėtų, tai – sunokimo ženklas. Pradėjus valgyti avokadą, rekomenduojama jį suvartoti kuo greičiau. Dėl avokade esančių gerųjų riebalų oksidacijos, jis greitai pajuoduoja ir išdžiūsta, prarasdamas daug naudingų medžiagų. 

Dėl maistinių medžiagų gausos, avokadas yra puikus mėsos pakaitalas vegetarams KETO mitybos metu ir ne tik!

AVOKADO VARTOJIMAS KETO MITYBOS METU 

Avokadai yra vieni iš „draugiškiausių“ produktų ketogeninėje mityboje. Dėl savo riebumo ir mažo angliavandenių kiekio, jie puikiai tinka kasdieniam vartojimui. 100 gramų avokado turi apie 8 – 9 gramus angliavandenių iš kurių apie 6 gramai – maistinės skaidulos, 6 gramai riebalų ir 2 gramai baltymų, tad grynųjų angliavandenių lieka tik apie 2 – 3 gramus. 

KETO mitybos metu, rekomenduojama angliavandenių norma neturėtų viršyti 20 – 30 gramų per dieną, tad avokadais mėgautis galite drąsiai. 

KAIP IŠSIRINKTI „GERĄ“ AVOKADĄ IR KUR JĮ LAIKYTI?

Rinkdamiesi avokadą, atkreipkite dėmesį į vaisiaus žievelę. Ji turi būti tamsiai žalia, šiek tiek švelni, bet gruoblėta, graži, be jokių įtrūkimų ar dėmelių. Taip pat, jei norite, jog vaisius būtų sodresnio skonio, rinkitės avokadus trumpesniu „kaklu“. Teigiama, jog tokie vaisiai ilgiau kabojo nenuskinti, todėl yra brandžiau sunokinti ir jų skonis yra stipresnis. 

Neretai iš parduotuvės parsinešama dar nesunokusių vaisių, tad tam, kad paspartintumėte avokado sunokimą, įsukite jį į popierių ar popierinį maišelį ir palikite kambario temperatūroje. Avokadas sunoks per porą dienų, bet procesas gali užtrukti ir ilgiau. Jei vaisius išliko kietas net ir po kelių dienų, reiškia, jog derlius buvo nurinktas per anksti, todėl avokadas prarado daug naudingų maistinių savybių. 

Norint sustabdyti avokado nokimo procesą, galite jį įdėti į šaldytuvą, tačiau nedėkite į šaldytuvą avokado, kurį norite sunokinti, nes to padaryti vėliau nebepavyks! Beje, perpjauto avokado, kaip ir kitų tropinių vaisių, nerekomenduojama laikyti šaldytuve.

PATARIMAS: kaip jau minėjome, prapjautas avokadas yra linkęs juoduoti, tad tam, kad išlaikytumėte avokadą šviežią kuo ilgiau, ant prapjauto vaisiaus užlašinkite citrinos sulčių arba apdenkite jį citrinos pusele. Taip pat galite apvynioti avokadą maistine plėvele. Tai padės ilgiau išlaikyti avokadą šviežią!

Pagerinkite sveikatą ir visiems laikams atsikratykite viršsvorio su Ketogeninės Mitybos Vadovu.

Parašykite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Krepšelis