Blog

PROTARPINIS BADAVIMAS IR KETO DIETA

in STRAIPSNIAI

Papildomas metodas, kuris derinamas su KETO mityba gali padėti pasiekti dar geresnių rezultatų yra protarpinis badavimas.

Tai rėžimas, kuomet tarp dienos paskutiniojo ir kitos dienos pirmojo valgymų padaroma ilga pertrauka. Vadovaujantis populiariausiu principu 16:8 – 16 valandų badaujate, o likusias 8 valandas maitinatės. Tuo metu, siekdamas gauti energijos, kurios atsargų nepapildo maistas, organizmas ima intensyviau deginti susikaupusius riebalus.

Yra skirtingų protarpinio badavimo variantų – pagal gyvenimo būdą, galite rinktis sau labiausiai priimtiną:

18:6 –  18 val. badaujate, o 6 val. maitinatės;

20:4 – 20 val. badaujate, o 4 val. maitinatės;

12:12 – 12 val. badaujate, o 12 val. maitinatės;

Jei badaujama trumpiau nei 12 valandų, riebalų „deginimo” procesas nėra aktyvuojamas. Taip pat, reikia nepamiršti, jog vadovaujantis principu 12:12, pasiekimai metant svorį, bus daug mažesni, nei naudojant populiariausią – 16:8.

Nemažai žmonių, patys to nežinodami, propaguoja protarpinį badavimą, nes valgo ankstyvą vakarienę ir vėlyvus pusryčius. Tokiu atveju tarp valgymų, nesudėtingai, susidaro ilga valandų pertrauka. Pavyzdžiui: jei vakarienę pavalgėte 18 val., o pusryčius 10 val. – badavote 16 val.

Protarpinis badavimas ne tik padeda kontroliuoti kūno svorį, o ir turi daug kitokios naudos. Gydytojai protarpinį badavimą rekomenduoja, nes jis:

  • mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje;
  • sumažina diabeto, vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų riziką;
  • padeda gerinti smegenų funkcijas bei atmintį;
  • pagerina miego kokybę, nuotaiką bei emocinę savijautą.

Dažnai kyla klausimas: ar vandens, arbatos ir kavos vartojimas nenutrauks protarpinio badavimo?

Dienos pradžią drąsiai galite pradėti puodeliu karšto gėrimo, jei jo negardinate pienu, grietinėle ar cukrumi. Tai gera žinia tiems, kurie savo rytų neįsivaizduoja be juodos kavos. Jei norite pasimėgauti kava su pienu ir cukrumi, kapučino ar latte – savo puodelio teks palaukti iki pirmojo dienos maitinimosi.

Taip pat be baimės galite mėgautis vandeniu, nesaldinta arbata – tai nenutrauks protarpinio badavimo laiko.

Kol esate badavimo fazėje daugiau nieko kito vartoti negalima.

Patarimai, nusprendusiems išmėginti protarpinį badavimą:

  • Pasirinkite Jums tinkantį rėžimą.

Protarpinis badavimas yra gyvenimo būdas, o ne kelių savaičių dieta, todėl tai turi būti suderinama su natūraliu Jūsų gyvenimo ritmu. Vieni atsisako ankstyvų pusryčių, o kiti – vėlyvos vakarienės. Visi variantai yra tinkami, kurių sugebėsite laikytis ilgą laiką.

  • Sportuokite nevalgę.

Jeigu protarpinį badavimą renkatės dėl noro padailinti kūno formas, sportuojant tuščiu skrandžiu riebalai bus deginami greičiau.  

  • Gerkite daug vandens.

Jei sunku išlaukti pirmojo maitinimosi, vanduo yra puikus būdas nukreipti mintis nuo maisto bei paruošti organizmą artėjantiems valgymams.

KETO mityba ir protarpinis badavimas puikiai sąveikauja kartu.

KETO rekomenduoja valgyti 2 – 3 kartus per dieną didesnėmis porcijomis, vengiant užkandžiavimų, o laikantis protarpinio badavimo – užkandžiavimams tiesiog nėra laiko, nes tomis valandomis, kuriomis maitinamasi, norisi pavalgyti sočiai, maistingai ir kokybiškai.

KETO ir protarpinis badavimas veikia tuo pačiu principu – neleidžia išsiskirti insulinui. O insulino išsiskyrimas organizme priklauso nuo to, ką ir kada valgome. Kuo ilgesnis tarpas tarp vakarienės ir kitos dienos pusryčių, tuo daugiau riebalų organizmas sudegina.

Šie du metodai gali pagreitinti Jūsų svorio netekimą, tačiau nepersistenkite ir nepamirškite, kad svarbiausia čia kantrybė ir nuoseklumas.

Sužinokite daugiau ir visiems laikams atsikratykite viršsvorio su Keto Vadovu.

2 Comments
  1. Svriki, noriu zinoti, kiek kainuoja sis planas? Aciu 🙂

Parašykite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Krepšelis