Blog

SALDU IR BE CUKRAUS

in STRAIPSNIAI

Tai, jog ketogeninės mitybos metu maisto raciono pagrindas yra riebalai nėra naujiena nei vienam, bent kiek girdėjusiam apie KETO. Dar viena KETO mitybos savybė – minimalus angliavandenių suvartojimas. Tai reiškia ne tik miltinių, grūdinių bei kitų angliavandenių, tačiau ir saldumynų atsisakymą. O ką daryti užsimanius ko nors saldaus? Saldinti patiekalus KETO „draugiškais“ saldikliais! Tam, kad nesutrikdyti ketozės proceso, pateikiame KETO tinkamų saldiklių sąrašą. 

MONK FRUIT (vienuolio vaisius)

Vienuolio vaisiaus saldiklis / ekstraktas – natūralus saldiklis, gaminamas iš vaisiaus, augančio Pietryčių Azijoje. Tokį pavadinimą įgijo ne šiaip: kalnuose šiuos vaisius augina vienuoliai. Šis apvalus, mažas, žalias vaisius dar gali būti vadinamas „luo han guo“ arba „Buda vaisiumi“. Natūralus, kalorijų bei angliavandenių neturintis, nuo 100 iki 250 kartų saldesnis nei cukrus, saldiklis jau spėjo užsitarnauti gerą vardą, nors rinkoje pasirodė tik 2010 metais. 

Vienuolio vaisių sudaro natūralūs cukrūs, tokie kaip fruktozė ir gliukozė, tačiau saldus skonis jaučiamas ne dėl cukraus, o dėl antioksidantų – mogrozidų. Kadangi saldiklis gaminamas ne iš vaisiaus, o iš jo sulčių, proceso metu atskiriant mogrozidus, sultis išdžiovinant ir paverčiant pudra, saldiklyje nėra cukrų. Jis tinkamas vartoti diabetikams bei nekelia rizikos ketozės procesui. Dėl itin saldaus skonio, vienuolio vaisius gali būti maišomas ir su kitais saldikliais. 

STEVIJA

Stevija – augalas, kurio lapai yra net 10 – 15 kartų saldesni nei cukrus. Tai yra natūralus ir visiškai kalorijų bei angliavandenių neturintis saldiklis! Mokslininkų teigimu, stevija pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, mažina blogojo cholesterolio kiekį ir yra tinkama vartoti sergant diabetu. 

Stevija yra tinkama gaminant aukštoje temperatūroje, bet jei nemėgstate saldymedžio, geriau stevijos kepiniuose vengti, nes šis saldiklis suteikia gan ryškų jo paskonį. Šio saldiklio galima įsigyti skysta, biria bei pudros / miltelių konsistencijos forma.

INULINAS (fruktooligosacharidas)

Inulinas – dar vienas natūralus saldiklis, neturintis kalorijų bei angliavandenių. Šis saldiklis nėra suvirškinamas, tačiau žarnyne inuliną metabolizuoja gerosios bakterijos. Inulino galima rasti daugumoje šakniavaisių bei vandens augalų. Daugiausiai inulino išskiria cikorija, tačiau jo randama ir artišokuose, agavuose, šparaguose, svogūnuose bei kitose daržovėse ir vaisiuose.

Šis saldiklis ne tik saldina gyvenimą, bet ir turi daug skaidulų, padeda palaikyti sveiką virškinamąjį traktą, skatindamas gamintis gerąsias bakterijas – Bifido ir Lactobacili, kurios apsaugo nuo blogųjų bakterijų, gerina imuninės sistemos būklę ir mažina infekcijų pavojų. 

Teigiama, jog inulino dėka, lengviau įsisavinamas kalcis bei kiti mineralai. Yra net inulino maisto papildų, skirtų palaikyti sveiką virškinamojo trakto veiklą, tačiau jiems pagaminti vartojama kitokia inulino rūšis, kuri nėra saldi. Inulinas, sumaišius jį su skysčiu, yra kreminės konsistencijos ir apie 10 kartų mažiau saldus nei cukrus, tad juo galite pakeisti net miltus! Inulino, kaip saldiklio galima įsigyti skysčio bei biriu / pudros pavidalu. 

ERITRITOLIS

Šis saldiklis, dar vadinamas E968, yra natūralus cukraus alkoholis, tinkamas saldinti patiekalus ir turintis lengvą šaldantį pojūtį. Eritritolio randama vaisiuose, bei fermentuotuose produktuose, tokiuose kaip sūris ar vynas. Šis saldiklis neturi nei kalorijų, nei angliavandenių, iš organizmo pasišalina nesuvirškintas ir yra šiek tiek mažiau saldus nei cukrus. Eritritolis neveikia insulino lygio bei gliukozės kiekio kraujyje. Taip pat šis saldiklis yra birus, tad receptuose juo lengvai pakeisite cukrų.

Pagerinkite sveikatą ir visiems laikams atsikratykite viršsvorio su Keto Vadovu.

Parašykite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Krepšelis