GLIKEMINIS INDEKSAS. KAIP JIS VEIKIA ORGANIZME?
Dažnai girdime, jog norint atsikratyti viršsvorio reikia skaičiuoti kalorijas, o sumažinus jų suvartojamą kiekį – svoris kris. Tai – ne visai tiesa. Svorio mažinimui svarbus produktų glikeminis indeksas.
Glikeminis indeksas (GI) parodo suvartoto produkto įtaką cukraus kiekiui kraujyje po valgio. Kuo GI didesnis tuo greičiau gliukozė suskaidoma, tuo didesnis hormono insulino kiekis išsiskiria. Kaip žinoma, insulinas atsakingas už energijos paskirstymą ir riebalų kaupimąsi.
Daug angliavandenių turinčių maisto produktų glikeminis indeksas yra aukštas. Jų suvalgius cukraus kiekis kraujyje staiga pakyla, o kadangi angliavandeniai skaidomi daug greičiau nei riebalai, cukrus net nespėja nukristi, kai mes vėl norime valgyti.
Žemo GI produktai iššaukia mažiau hormono insulino. Sveikieji riebalai skaidomi ilgiau nei angliavandeniai, todėl ilgesnį laiką jaučiame sotumo jausmą, nes energija pasiskirto tolygiau. Savijauta pagerėja ir darbingumas padidėja.
Glikemijos indeksas pakinta produktą termiškai apdorojus: išdžiovinus, užšaldžius. Glikeminis indeksas iki 55 laikomas mažu, 55-70 – vidutinišku, o 70-100 ir daugiau – labai dideliu. Kalorijos ar glikeminis indeksas nėra tas pats. Mažai kalorijų turintis maistas gali turėti didesnį glikeminį indeksą. Tai reiškia, kad net valgant mažiaus kalorijų turintį maistą, svoris gali nekisti. Pvz.:
Žalieji žirneliai GI – 35 75 Kcal |
Pastarnokai GI – 97 68 Kcal |
Penkiagrūdė duona GI – 50 299 Kcal |
Batonas GI – 95 279 Kcal |
Sviestas GI – 22 744 Kcal |
Grietininiai ledai GI – 61 160 Kcal |
Greipfrutai GI – 25 38 Kcal |
Melionai GI – 76 26 Kcal |
Tokie svyravimai, kuomet kelių valandų bėgyje cukraus kiekis kraujyje svyruoja labai stipriai yra žalingi žmogaus organizmui. Galima susirgti cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Nuolat vartojant aukštą GI turinčius produktus, gali sutrikti organizmo endokrininė sistema bei medžiagų apykaita. Taip pat gali būti iššaukta rezistencija insulinui, kas lemia svorio augimą.
Jei turite sveikatos sutrikimų, antsvorio, sergate cukriniu diabetu, specialistai pataria rinktis mažesnį glikeminį indeksą turinčius produktus. KETO mityba paremta mažo IG produktų vartojimu ir angliavandenių (cukraus) ribojimu.
Daugiau informacijos apie organizme vykstančius procesus rasite mūsų KETO vadove.